

PRELIMINARY QUESTIONS & ANSWER OF GS-II OCS- 2021

1. Statements

Some ropes are walls. Some walls are sticks All sticks are chairs

All Chairs are tables.

Conclusions :

- I. Some tables are walls
- II. some chairs are ropes
- III. Some sticks are ropes
- A. None follows
- B. Only I follows
- C. Only II follows
- D. Only III follows

Answer: B Explanation:



We can see from the above diagram that some tables are walls statement is true. The II and III conclusions do not satisfy as per the diagram drawn according to the given statements. So only I follows.

- 2. Rashmi goes towards east from a point P and then turns left. Some walks some distance and then turns her right. Which direction is she facing now ?
- A. North
- B. East
- C. West
- D. South

Answer: B





From the diagram shown above, we can see that Rashmi faces east at the end point.

- 3. How much angular distance will be covered by the minute hand of a correct clock in a period of 2 hours 20 minutes ?
- A. 140 degrees
- B. 840 degrees
- C. 320 degrees
- D. 520 degrees

Answer: B

Explanation:

In 2 hours the minute hand covers 360 degrees twice. So, in 2 hours 720 degrees is covered.

In 60 minutes 360 degrees is covered, so in 20 minutes = (20x360)/60 = 120 degrees is covered.

So the total angular distance covered in 2hours 20minutes is 720+120 = 840 degrees.

- 4. In the following question, two statements numbered I and II are given :
- I. The performance of most of the students in final exam of class X in the schools run by the Government was excellent.
- II. Many teachers of the Government schools left the school and joined private schools.
- A. If statement I is the case and statement II is its effect
- B. If statement II is the cause and statement I is its effect.



APTI PLUS

- C. If both the statements I and II are independent causes.
- D. If both the statements I and II are effects of independent causes.

Answer: D

There is no relation between I and II statements, and both seem to be effects of different causes. So D is the correct option.

5. In the following question find out the alternative which will replace the question work.

House : Door :: Compound: ?

- A. Gate
- B. Foundation
- C. Fence
- D. Wall

Answer: D

The protection for a house is door. Similarly the protection for a compound is wall.

- 6. Two sets of 4 consecutive positive integers have exactly one integer in common. The sum of the ingers in the set with greater numbers is how much greater than the sum of the integers in the other set ?
- A. 4
- B. 7
- C. 8
- D. 12

Answer: D

Let us the assume the 1^{st} set of 4 consecutive positive integers to be 1, 2, 3, 4. Sum of these integers = 1+2+3+4 = 10

The other set of 4 consecutive integers has to be 4, 5, 6, 7 as there has to be exactly one common integer between the two sets. Sum of this set = 4+5+6+7 = 22

So the difference between the sum of the two sets of integers = 22-10 = 12.

- 7. Six years ago, Anita was P times as old as Ben was. If Anita is now 17 years old, how old is Ben in terms of P ?
- A. 11/P+6
- B. P/11+6

C. 17/P D. 17-P/6

Answer: A

Let the age of Ben at present be x. 6 years ago age of Ben = x-6

The age of Anita 6 years ago = P(x-6)

The present of age of Anita = P(x-6) + 6 = 17(according to the question)

⇒ P(x-6) = 17-6 = 11

⇒ X-6 = 11/P

⇒ X= 11/P + 6

Direction (Q. No. 8-10) : Read the foollowing passages carefully and then answer the questions given below it.

Following are the conditons for allotment of flats built by Town Council in the newly developed area of city Gurgaon. The applicant must :

- A. produce domicile certificate of the State.
- B. be employed or self employed in Gurgaon for minimum of 5 years.
- C. be ready to pay the entire amount in 5 years period.
- D. not be owner or co-owner (if spouse is owner) of a residential accommodation in the city limit of Gurgaon.
- E. not be less than 35 yeras of age as on 31st December, 1996.

In case of applicant who satisfies all other criteria except.

- I. at A above, be referred to President of Town Council.
- II. at B above, but it ready to produce ration card of last five yeras should be referred to Vice-Chairman, of House Allotment Committee.
- III. At C above, but is a freedom fighter or an ex-serviceman or first relation
- i.e. son/daughter/husband/wife of freedom fighter/ex-serviceman should be referred to Vic-Chairman of House Allotment Committee who can give concession per payment upto 15 years in such cases. The last date for receipt of application was 31st December, 1996. Conditions set out in tearms of age or duration of stay are to be



Academy for

APTI PLUS Academy for Civil Services Pyt. Ltd. _

fulfilled as on 31st December, 1996. Based on these criteria and information provided below, decided the course of action in each case.You are not to assume anything extra. If the data provided is not adequate to decide the given course of action, your answer will be data inadequate. The cases are given to you as on 1st January 1997.

- 8. RC Bhargav is a son of an industrialist and from other state who has set his factory in 1990 and has a domicile certificate of the state. He is ready to pay the entire amount in 4 years if reqired. He does not own a house in Gurgaon city limits but his wife owns a flat in Gurgaon. His date of birth is 11th November, 1960.
- (A) Do not allot a flat.
- (B) Refer to the Chairman
- (C) Allot flat
- (D) Data inadequate

Answer: A

All the conditions are satisfied except that his wife owns a flat in Gurgaon. As there is no exception given in this case according to the question, flat should not be allotted.

- 9. Mrs. Gouri Dutta, aged 45, is wife of an ex-serviceman. She has been staying in rented house in Gurgaon for lat 10 years. She is having certificate of domicile of the State. She is not employed anywhere. She is ready to pay the entire amount in 10 years:
- (A) Do not allot a flat
- (B) Refer to the Chairman
- (C) Allot flat
- (D) Data inadequate

Answer: A

Explanation:

Conditions A, D and E of the question are satisfied. But condition B is not satisfied, it is also not mentioned in the question about ration card which is the exception given in case condition B is satisfied. So, flat should not be allotted.

10 Ms. Rima Mohanty is daughter of a renowned freedom fighter from an

another State. She is domiciled in the state and employed in the Town Council of Gurgaon for lat 6 years. She can pay the entire amount in 5 years. She has completed 34 years on 10th December, 1994. She does not own a house in Gurgaon:

- (A) Do not allot a flat
- (B) Refer to the Chairman
- (C) Allot flat
- (D) Data inadequate

Answer: C

Explanation:

Since all the conditions are fulfilled as per the question, flat can be allotted.

Direction (Q. N0s. 11-15): Read the following information carefully and then answer the questions given beloe it :

A,B,C,Dand E are five different integer. When written in the ascending order of values, the difference between any two adjacent integers is 4. D is the greatest and A the least. B is greatest than E but less

Than C. The sum of the integers is equal to E.

- 11. The value of A is:
- (A) -7
- (B) -5
- (C) -9
- (D) None of these
- Answer: C

Explanation:

Given that D is the greatest and A is the least integer. B is greater than E but less than C.

So, the order of the integers is as follows

D > C > B > E > A

As the difference between two adjacent integers is 4.

 $E - A = 4 \implies E = A + 4$

B – E =4 => B = E + 4 = A + 4 + 4 = A +8

C - B = 4 => C = A + 12

D - C = 4 => D = A + 16

Also, according to the question



D + C + B + E + A = E=> D + C + B + A = 0 Writing each integer in terms of A, A + 16 + A + 12 + A + 8 + A = 0 => 4A = -36 => A = -912. The sum of A and B is: (A) -10 (B) -15 (C) 10 (D) None of these Answer: D **Explanation:** B = A + 8 = -9 + 8 = -1 13. The greatest number has the value: (A) 9 (B) -5

- (C) 3
- (D) 7
- Answer: D

Explanation:

D = A + 16 = -9 + 16 = 7

- 14. The sum of the integers is:
- (A) 25
- (B) -6
- (C) -15
- (D) None of these

Answer: D

Explanation:

Since the sum of integers is equal to E. E – A = 4 => E = A + 4 = -9 + 4 = -5

- 15. What is the positive Difference between the lowest and highest integers?
- (A) 8
- (B) 6
- (C) 16
- (D) None of these

Ans : C

Difference between highest and lowest integers = D - A = 7 - (-9) = 7 + 9 = 16

Direction (Q. Nos. 16 to 18):

Two numbers given before: and the two after it are to have the same relationship/Sequence:

16. 9:18:13?

- (A) 31
- (B) 169(C) 121
- D) 181
- (D) 181

Answer: A Explanation:

Sum of digits in 18 = 1+8 = 9

Sum of digits in 13 = 1+3 = 4

17. 10:101::20:?

- (A) 200
- (B) 202
- (C) 400
- (D) 401

Answer: D

Explanation:

10 : 101 => 10 x 10 + 1 = 101

20 : ? => 20 x 20 + 1 = 401

- 18. ADCB: EHGF: : ZWXY:?
- (A) IJKL
- (B) ILKJ
- (C) VSTU
- (D) UXWV
- Ans : C

Explanation:

ADCB : EHGF => ZWXY : VSTU

- 19. A is the father of B. But B is not the son of A. What is B to A?
- (A) Son
- (B) Niece
- (C) Daughter
- (D) Sister

Answer: C

Explanation:

A is a father means he has either a daughter or a son. If B is not the son means, B is the daughter of A.

- 20. If 9th of April falls two days after tomorrow, that is Wednesday, the last day of the month will be:
- (A) Wednesday
- (B) Thursday
- (C) Friday



(D) Saturday

Answer: A

Explanation:

There are 30 days in April month. If 9^{th} April falls on Wednesday, there are still 21 days to 30^{th} , which is the last day of the month. 21 is divisible by 7, so there are zero odd days. 30^{th} April will be Wednesday.

- 21. How many consonants are there between the second and the fourth vowel in the alphabet?
- (A) 7
- (B) 8
- (C) 9
- (D) 10
- Ans : C

Explanation:

The second and fourth vowels are E and O respectively.

The letters between them are F,G,H,I,J,K,L,M,N which are 9 in number.

22. 5 12 7 14 9 16---

- (A) 8
- (B) 11
- (C) 18
- (D) 20

Answer: B

Explanation:

This is alternate series

5+7=2

7+2=9

9 + 2 = 11 is the answer

The other alternate series is 12+2=14, 14+2=16

- 23. If END stands for FOE. How will you express the word START?
- (A) UTBUS
- (B) UTBSU
- (C) TUBSU
- (D) UTBSU

Answer: C

Explanation:

The logic is to write the next alphabet in the given word.



Page |130

END => E+1, N+1, D+1 =>F,O,E

START => S+1, T+1, A+1, R+1, T+1 =>TUBSU

- 24. Philanthropists believe in charity. All philanthropists do not believe in Charity. If the above two Statements are taken as true, then (x) all who believe in charity are philanthropists (Y) some philanthropists do not believe in charity:
- (A) Statement(X) is valid
- (B) Statement(Y) is valid
- (C) Both (X) and (Y) are invalid
- (D) Both (X) and (Y) are valid

Answer: B

Explanation:

The first statement is that philanthropists believe in charity. So we cannot say that all who believe in charity are philanthropists, there may be people who believe in charity but are not philanthropists, so statement x is invalid.

The second statement says all philanthropists do not believe in charity, which means some philanthropists do not believe in charity. So statement y is valid.

25. Thread is to cloth as wire is to :

- (A) Rope
- (B) Mesh
- (C) Seive
- (D) Radio

Answer: B

As the thread is used to make cloth, wire is used for mesh.

26. A group of 10 excellent students in a collage consists of 6 boys and 4 girls. A team of 4 students is to be selected for a quiz program. The probability that 2 are boys and 2 are girls.

A team of 4 students is to be selected for a quiz Program . The probability that 2 are boys and 2are girls is:

- (A) 3/7
- (B) 9/20
- (C) ½
- (D) 3/10

Answer: A

Explanation:

2 boys can be selected from 6 boys in $^6\mathsf{P}_2$ ways.

2 girls can be selected from 4 girls in ${}^{4}P_{2}$ ways.

So totally 4 students can be selected from 10 students in ${}^{10}P_4$ ways.

So the probability of selecting 2 girls and

2 boys is = ${}^{6}P_{2}x {}^{4}P_{2}$

 $= \frac{6!}{(4! \times 2!) \times 4!}$ = $\frac{6!}{(6! \times 4!)}$ = $\frac{6 \times 5 \times 4 \times 3 \times 4 \times 3 \times 2 \times 1}{2 \times 2 \times 10 \times 9 \times 8 \times 7}$ = 3/7

- 27. A shopkeeper marks all his good at 40% above the cost price and thinking that he will still make 20% profit, offer a discount of 20% on the marked price. What is the actual profit percentage on the sales?
- (A) 20%
- (B) 16%
- (C) 18%
- (D) 12%

Answer: D

Explanation:

MP = (140/100) CP = 7/5 CP

From above, let us assume MP = 7x and CP = 5xSince a discount of 20% is offered, SP= $0.8 \times 7x = 5.6x$

Actual profit % = (5.6x-5x)/5x x 100 = 60/5 = 12

- 28. A person incurred 10% loss by Selling a suitcase for Rs. 1800. At what price should the suitcase be sold to earn 10% profit?
- (A) 2200
- (B) 2200
- (C) 2160
- (D) 2360

Answer: A/B

Explanation:

Since a loss of 10% is incurred, 1800 = (90/100) CP => CP = 2000

- To get 10% profit, SP = (110/100) 2000 = 2200
- 29. What is the next number in the series

```
36,34,30,28,24,-----
```

(B) 20 (C) 23

(A)

(D) 26

Answer: A

Explanation:

22

- 36 -2 = 34
- 34 4 = 30

30 - 2 = 28

28 – 4 = 24

24 – 2 = 22

The series alternate subtraction 2 and 4

- 30 The present time is exactly 16:30hrs. What will be the time after 120 seconds?
- (A) 18:30hrs
- (B) 16:32 hrs
- (C) 17:50 hrs
- (D) None of these

Answer: B

Explanation:

The present time is 16:30 hrs. 120 seconds is nothing but 2 minutes. So after 120 seconds the time will be 16:32 hrs.

- 31. A person will be 53 years old in 2019 what was his age in 1998?
- (A) 32years
- (B) 34years
- (C) 72 years
- (D) 74 years
- Answer: A

Explanation:

Difference between 1998 and 2019 = 2019-1998 = 21

So the person will be 21 years less age in 1998 = 53-21 = 32

- 32. How many quarter minutes does the second hand of aclock complete to travel through from 6:15p.m. to 6:18p.m. ?
- (A) 4
- (B) 8
- (C) 12
- (D) 18
- Answer: C



Explanation:

The seconds hand completes 4 quarter minutes in a minute. So from 6.15 to 6.18 which is 3 minutes, it completes $3 \times 4 = 12$ quarter minutes.

- 33. Father is aged 3 times more than his son. After 8 years he would be 2 ½ times of his son's age. After further 8 years, how many times would father be of son's age?
- (A) 2 times
- (B) 2 1/2 times
- (C) 2 ³/₄ times
- (D) 3 times

Answer: A

Let the present age of son be x.

Given that the father's age is 3 times more than his son's age. So father's age = x + 3x = 4x

After 8 years, father's age is 5/2 times son's age => (4x+8) = (5/2) (x+8)

=>8x+16 = 5x+40 => 3x = 24 => x= 8

So the present age of father is $4 \times 8 = 32$

After 8 years, father age = 32+8 = 40, son age = 8+8 = 16

After 8 more years as asked in the question, father's age = 40+8 = 48 and son's age = 16 + 8 = 24

Since $24 \times 2 = 48$, we can see that father's age is 2 times son's age.

- 34. The population of a town increased from 1,75,000 to 2,62,500 in a decade. The average percent increase of population per year is:
- (A) 7%
- (B) 5%
- (C) 9%
- (D) 8.75%

Answer: B

The increase in population over the decade = (262500-175000)/175000 x 100 = (87500/175000) x 100 = 50

So the average increase in population per year = 50/10 = 5

35. the equation-7x+1=5-3x will be satisfied for x=?

- (A) 2 (B) 1
- (C) -1
- (D) None of these

Answer: C

Explanation:

The given equation is

-7x + 1 = 5 - 3x

=>-7x+3x = 5-1 = 4

=> -4x = 4 => x = -1

 A family spends Rs.2,400 on education , Rs. 2,700 on food, Rs.2,400 on house rent, Rs.1,800

On clothing and Rs. 1,500 on other miscellaneous items. What will be the central angle for food in case of representation of data as a pie chart?

- (A) 90
- (B) 60
- (C) 80
- (D) 50

Answer: A

Explanation:

The total spending of the family = 2400 + 2700 + 2400 + 1800 + 1500 = 10800

So 10800 is to 360[°]

The spending on food is 2700, so its central angle will be = $(2700 \times 360^{\circ})/10800 = 90^{\circ}$

37. The bar diagram represents the expenditure (in proportionate figures) on 5 different sports:

If the total expenditure on all the sports in a particular year be Rs.2,00,000, the amount spent on

Hockey is:

- (A) 40000
- (B) 50000
- (C) 60000
- (D) None of these

Answer: A

Explanation:

The expenditure on sports in proportionate figures as seen from the chart given is as below:



Academy for Civil Services Pvt. Ltd.

Volleyball : basketball : cricket : hockey : football = 5:2:6:4:3 = 5p:2p:6p:4p:3p

So, expenditure on all sports is 5p+2p+6p+4p+3p = 20p which is to 2,00,000

The amount spent on hockey is 4p is to $(2,00,000 \times 4p)/20p = 40,000$

- 38. The following table represents the weights of 340 new born babies in a hospital. If the children weighing between 2.5 kg to 3.5 are considered healthy, then the percentage of the children that are healthy in the hospital will be equal to:
- (A) 74%
- (B) 77%
- (C) 64%
- (D) 67%

Answer: C

Explanation:

As seen from the table given in the question, we can see that the number of babies between 2.5 to 3.5 kg = 108 + 111 = 219

Total number of babies = 340

So the percentage of babies between 2.5 to 3.5 kg = $(219 \times 100)/340 = 64.41 \%$

- 39. The pie chart below provides the marks scored in an exam by a student in different subjects. In which subject did the student score 105 marks if the total marks obtained by the student were 540?
- (A) English
- (B) Mathematics
- (C) Science
- (D) Hindi

Answer: D

Explanation:

Total marks obtained is 540, which is equivalent to 360°

So 105 marks is equivalent to = $(105 \times 360^{\circ}) / 540$ = 70[°]

As given in the pie chart, 70⁰ is obtained in Hindi subject.

- 40. Which of the following statements is true for any given dataset?
- (A) Mean<Median<Mode
- (B) Mean=Median=Mode

- (C) Mean>Median>Mode
- (D) None of these
- Answer: D

Explanation:

Mean is the average of the data set which is calculated by adding all the data values together and dividing it by the total number of data sets.

Median is the middle value among the observed set of values and is calculated by arranging the values in ascending order or in descending order and then choosing the middle value.

Mode is the number from a data set which has the highest frequency and is calculated by counting the number of times each data value occurs.

If a frequency distribution graph has a symmetrical frequency curve, then mean, median and mode will be equal.

In case of a positively skewed frequency distribution, the mean is always greater than median and the median is always greater than the mode.

In case of a negatively skewed frequency distribution, the mean is always lesser than median and the median is always lesser than the mode.

Direction(Q.Nos. 41-45): Read the following passages and answer the questions that follow the Passage. Your answera to these questions should be based on the passages only.

On the 11th of March, 1930, the crowd swelled to 10,000 at the evening prayer held on the Sabarmati sands at Ahmedadabad. At the end, Gandhiji delivered a memorable speech on the eve of his historic march:

In all probability this will be my last speech to you. Even if the government allow me to march tomorrow morning, this will be my last speech on the sacred banks of the Sabarmati . Possibly these may be the last words of my life here.

I have already told you yesterday what I had to say . Today I shall confine myself to what you should do after my companions and I are arrested. The programme of the march to jalalpur must be fulfilled as originally settled. The enlistment of the volunteers for this purp[ose should be confined to Gujrat only . From what I have been and heard





during the last fortnight , I am inclined to believe that the stream of civil resisters will flow unbroken.

But let there be not a semblance of breach of peace even after all of us have been arrested. We have resolved to utilize all our resources in the pursuit of an exclusively non-violent struggle. Let no one commit a wrong in anger. This is my hope and prayer.I wish these words of mine reached every nook and corner of the land . My task shall be done if I Perish and so do my comrades. It will then be for the working committee of the Congress to show you the way and it will be up to you to follow its lead. So long as I have reached Jalalpur, let nothing be done in contravention to the authority vested in me by the Congress. But once I am arrested, the whole responsibility shifts to the Congress. No one who believes in non-violence as acreed, need therefore, sit still. My compact with the Congress ends as soon as I am arrested. In that case volunteers. Wherever possible, civil disobedience of salt should be started. These laws can be violated in three ways. It is an offence to manufacture salt wherever there are facilities for doing so. The possession and sale of contraband salt, which includes natural salt, which includes natural salt or salt earth, is also an offence. The purchasers of such salt will be equally quilty. To carry away the natural salt deposits on the seashore is likewise violation of law. So is the hawking of such salt . In short , you may choose any one or all of these devices to break the salt monopoly.

We are, however not to be content with this alone. There is no ban by the Congress and wherever the local workers have self-confidence other suitable measure may be adopted, I stress only one condition, namely, let our pledge of truth and nonviolence as the only means for the attainment of Swaraj be faithfully kept. For the rest, everyone has a free hand. But , than does not give a licence to all and sundry to carry on their own responsibility. Wherever there are local leaders, their orders should be obeyed by the people. Where the are no leaders and only a handful of men have faith in the programme, they may do what they can, if they have enough selfconfidence. They have a right, may it is their duty, to do so . The history of the full of instances of men

Page |134

who rose to leadership, by sheer force of selfconfidence, bravery and tenacity.We too, if we sincerely aspire to Swaraj and are impatient to attain it,should have similar self-confidence. Our ranks will swell and our hearts strengthen, as the number of our arrests by the Government increases.

Mch can be done in many other ways besides these. The Liquor and foreign cloth shops can be picked. We can refuse to pay taxes if we have the requisite strength. The lawyers can give up practice. The public can boycott the law courts by refraining from litigation. Government servants can resign their posts. In the midset of the despair reigning all round people quake with fear of losing employment. Such men are unfit for Swaraj. But why this Despair?

The number of Government Servants in the country does not exceed a few hundred thousands. What about the rest? Where are they to go? Even Free India will not be able to accommodate a greater number of public servants. A Collecter then will not need the number of sevants, he has got today. He will be his own sevant. Our starving millions can be no means afford this enormous expenditure. If therefore, we are sensible enough, let us bid good-bye to Government employment, no matter if it the post of a judge or a peon. Let all who are co-operating with the Government in one way or another, be it by paying taxes, keeping titles or sending children to official schools, etc. withdraw their co-operation in all or as many walts as possible. Then there are women who can stand shoulder toshoulder with men in this struggle.

You may take it as my will. It was the message that I desired to you before starting on the match or for the jail. I wish that there should be no suspension or abandonment of the war that commences tomorrow morning or earlier, if I am arrested before that time. I shall eagerly await the news that ten batches are ready as soon as my batch is arrested. I believe there are men in India to complete the work our begun by me. I have faith in the righteousness of our cause and the purity of our cause and the purity of our weapons. And where the means are clean, there God is undoubtedly present with his blessings. And where these three



combine, there defeat is an impossibility. A Satyagrahi , whether free or incarcerated, is ever victorious. He is vanquished only, when he forsakes truth and non-violence and turns a deaf ear to the inner voice. If, therefore, there is such a thing as defeat for even a Satyagrahi, he alone is the cause of it. God bless you all and keep off all obstacles from the path in the struggle that begins tomorrow.

- 41. What according to the given passage is the most appropriate definition of "Civil Disobedience"?
- (A) Adherence to civil laws
- (B) Violation of criminal laws
- (C) Peaceful violation of civil laws
- (D) Forceful violation of Government orders

Answer: C

Explanation:

The passage stresses about peaceful violation of laws.

42. What does "contraband salt" mean?

- (A) Salt produced in India
- (B) Salt produced in England
- (C) Salt ill-legally exported from India
- (D) None of these

Answer: D

Explanation:

The passage states that contraband salt includes natural salt or salt earth.

- 43. Who according to the passage, are unfit for Swaraj?
- (A) People who are involved in Civil Disobedience
- (B) People who are employed in Government services
- (C) People who are employed in Government services
- (D) The leaders of the movement

Answer: C

Explanation:

The passage states that people who are having fear of losing employment are unfit for Swaraj. It talks about people in government services.

44. Who is a "Satyagrahi"?

Page |135

- (A) People who are pledged to truth and nonviolence for life
- (B) People who are pledged to Government services for life
- (C) People seeking liberation through violence and militarization.
- (D) None of these

Answer: A

Explanation:

The passage states that satyagrahi is one who is truthful and non-violent.

- 45. What does the passage stand for?
- (A) For settling the rights of the Congress
- (B) For non- Violent civic movement against the colonial Government.
- (C) For violent liberation through militarization
- (D) For securing the rights of Government employees

Answer: B

Explanation:

The whole passage talks about the non-violent civil movement against the colonial rule.

Direction (Q.Nos. 46-50): Read the following passages and answer the questions that follow the passage. Your answers to these questions should be based on the passages only.

During the evolution of the Nation the moral culture of brotherhood was limited by geographical boundaries, because at that time those boundaries were true. Now they have become imaginary lines of tradition divested of the qualities of real obstacles. So the time has come when man's moral nature must deal with this great fact with all seriousness or perish. The first impulse of this change of circumstance has been the churning up of man's baser passions of greed and creul hatred. If this persists indefinitely, and armaments go on themselves exaggerating to unimaginable absurdities, and machines and store houses envelop this fair earth earth with their dirt and smoke and ugliness, then it will end in a conflagration of suicide. Therefore man will have to exert all his power of love and clarity of vision to make another great moral adjustment which will comprehend the whole world of men and not merely the fractional groups of nationality. The call





has come to every individual in the present age to prepare himself and his surroundings for this dawn of a new era, when man shall discover his soul in the spiritual unity of all huaman beings.

It is given at all to the west to struggle out of these tangles of the lower slopes to the spiritual summit of humanity then I cannot but think that it is the special mission of America to fulfil this hope of God and man. You are the country of expectation, desiring something else than what is Europe has her subtle habits of mind and her conventions. But America , as yet , has come to no conclusions. I realize how much America is untrammeled by the traditions of the past and I can appreciate that experimentalism is a sign of America's youth. The foundation of her glory is in the future , rather than in the past and if one is gifted with the power of clairvoyance, one will be able to love the America that is to be.

America id destined to justify Western civilization to the East. Europe has lost faith in humanity, and has become distrustful and sickly. America, on the other hand, is not pessimistic or blasé. You know, as a people that there is such a thing as a better and a best; and that knowledge drives you on. There are habits that are not merely passive but aggressively arrogant. They are not like mere walls, but are like hedges of stinging nettles. Europe has been cultivating these hedges of habits for long years, till they have grown round her dense and strong and high. The pride of her traditions has sent its roots deep into her heart. I do not wish to contend that it is unreasonable. But pride in every form breeds blindness at the end. Like all artificial stimulants its first effect is a heightening of consciousness, and then with the increasing dose it muddles it and brings an exultation that is misleading. Europe has gradually grown hardened in her pride in all her outer and inner habits. She not only cannot forget that she is Western, but she taken every opportunity to hurt this fact against other to humiliate them. This is why she is growing incapable of imparting to the East what is best in herself and of accepting in a right spirit the wisdom that the East has stored for centuries.

In America national habits and traditions have not had time to spread their clutching roots round your

hearts. You have constantly felt and complained of your disadvantages when you compared your nomadic restlessness with the settled traditions of Europe—the Europe which can show her picture of greatness to the best advantage because she can fix it against the background of the past. But in this present age of transition , when a new era of civilization is sending its trumpet-call to all peoples of the world across an unlimited future, this very freedom of detachment will enable you to accept its invitation and to achieve the goal for which Europe began her journey but lost herself midway. For she wastempted out of her path by her pride of power and greed of possession.

- 46. What according to the passage, influenced the moral culture of brotherhood the most , during the birth and subsequent evolution of the Nation?
- (A) Geographical Boundaries
- (B) Religion
- (C) Language
- (D) Private property

Answer: A

Explanation:

The first paragraph of the passage states that brotherhood was limited by geographical boundaries during the evolution of Nation.

- 47. What, according to the author of this passage, can save man from submitting to his baser passions?
- (A) Lust for power
- (B) Quest for wealth
- (C) Power of love
- (D) Power of Nation

Answer: C

Explanation:

The passage states that power of love and clarity of vision an save man from submitting to his baser passions.

- 48. Which according to the passage is the country of expectation?
- (A) The West
- (B) India
- (C) America
- (D) None of these



Academy for Civil Services Pvt. Ltd.

Answer: C

Explanation:

According to the passage, America is the country of expectation.

- 49. Why according to the auther is Europe incapable of giving any hope to the world?
- (A) Because Europe remains fragmented
- (B) Because Europe remains arrogant
- (C) Because Europe remains powerless
- (D) Because Europe remains mostly spiritual

Answer: B

Explanation:

According to the passage, Europe remains arrogant.

- 50. What according to the passage is the most primary quality of American youth?
- (A) Pride and power
- (B) Expansionism
- (C) Experimentalism
- (D) Imperialism

Answer: A

Explanation:

According to the last paragraph of the passage, pride and power is the primary quality of American youth.

Direction (Q.Nos. 51-60): Read the folloeing information carefully and then answer the questions given below it.

Nature writing is non-ficition or ficition prose or poetry about the natural environment .Nature writing encompasses a wide varietv of works, ranging from those that place primary emphasis on natural history facts (such as field in which philosophical guides) to those interpretation predominate. It includes natural history essays, poetry, essays of solitude or escape as well as travel and adventure writing.

Nature writing often draws heavily on scientific information and facts about the natural world; at the same time, it is frequently written in the first person and incorporates personal observations of and philosophical reflections upon nature. Modern nature writing traces its roots to the works of natural history that were popular in the second half of the 18th century and through out the 19th. An important early figure was the "parson-naturalist" Gilbert White (1720-1793), a pioneering English naturalist and omithologist. He is best known for his Natural History and Antiquities of Selborne.(1789).

Read the passage and choose and most appropriate option:

51. Natural writing emphasizes on:

- (i) Historical facts about the nature
- (ii) Philosophical inter-pretations of the nature
- (iii) Scientific information and facts
- Choose the most appropriate:
- (A) None of these
- (B) Only (i) and (ii)
- (C) All of these
- (D) Only (i) and (ii)

Answer: C

Explanation:

From the passage, we can say that nature emphasizes on all the given options.

- 52. Based on the passage what is period to which the modern nature writing can be traced to ?
- (A) 1850 till 1999
- (B) 1850 till 1899
- (C) 1750 till 1899
- (D) 1750 till 1900

Answer: C

Explanation:

According to the passage, the period of modern nature writing can be traced to second half of 18th century (1750) to throughout 19th century (1899).

- 53. Which statement summarizes the above passage?
- (A) The passage talks about the life and leassons of Gilbert White, a profound naturalist and ornithologist
- (B) The passage talks about how the nature writing is missing in the modern era and needs to be revived.



- (C) The passage talks about from where the writers draw inspiration for nature writing And how its importance is diminishing in the modern era.
- D) the passage talks about what nature writing is, the different types of nature writing, its style, and about the roots and pioneer of modern nature writing.

Answer: D

Explanation:

The passage talks about what nature writing is, the different types of nature writing, its style and about the roots and pioneer of modern nature writing.

- 54. which word aptly describes the word "reflections" as used in the passage ?
- A) Opinion
- B) Reproduction
- C) Images
- D) None of these

Answer: A

Explanation:

Reflections word in the passage is used in the sense of opinion.

- 55. According to the passage, what kinds of works are written as part of nature writing ?
- i) Natural history essays and essays of solitude or escape.
- ii) Poetry
- III) Travel and adventure writing.

Choose the correct options :

- A) Only (i)
- B) Only (i) and (ii)
- C) Only (ii) and (iii)
- D) All of these

Answer: D

Explanation:

According to the first paragraph of the passage, all the given options are correct.

56. Gibert white was a ____

- A) Scientist
- B) Natural scientist
- C) Naturalist and omithologist

D) none of these

Answer: C

Explanation:

According to the passage, Gilbert White was a naturalist and ornithologist.

- 57. Nature writing is often written in the _____
- A) First person and with personal observation.
- B) Omniscient and all pervasive
- C) None of these.

Answer: A

Explanation:

According to the second paragraph of the passage, nature writing is written in first person and incorporates personal observations.

58. Tick the name of the Parson-naturalist :

- A) Salim Ali
- B) Gilbert White
- C) Gibert Albert White
- D) Geoffery White

Answer: B

Explanation:

According to the passage, the Parson naturalist is Gilbert White.

59. The above comprehension passage contains ____ paragraphs.

- A) 5
- B) 2
- C) 3
- D) 1

Answer: C

Explanation:

We can see there are three paragraphs in the passage.

- 60. Nature writing is _____
- A) Non-fiction
- B) Prose Fiction
- C) Poetry
- D) All of these

Answer: D

Explanation:



From the first line of the passage, nature writing is all the above.

Direction (QNos. 61-65) : Read the following passages carefully and then answer the questions given below it.

Economists have spent most of the 20th century ignoring psychology, positive or otherwise. But today there is a great deal of emphasis on how happiness can shape global economies, or – on a smaller scale – successful business practice. This is driven, in part, by a trend in "measuring" positive emotions, mostly so they can be optimized. Neuroscientists', for example, claim to be able to locate specific emotions, such as happiness or disappointment, in particular areas of the brain. Wearable technologies, such as spire, offer datadriven advice on how to reduce stress.

We are no longer just dealing with "happiness" in a philosophical or romantic sense- it has become something that can be monitored and measured, including by our behavior, use of social media and bodily indicators such as pulse rate and facial expressions.

There is nothing automatically sinister about this friend. But it is disguieting that that the businesses and experts driving the quantifications of happiness claim to have our best interests at heart, often concealing their own agendas in the process. In the workplace, happy workers are viewed as a "win-win". Work becomes more pleasant, and employees, more productive. But this is now being pursued through the use of performanceevaluating wearable technology, such as Humanyze or Virgin Pulse, both O which monitor physical sings of stress and activity towards the goal of increasing productivity.

Cities such as Dubai, which ahs pledged to become the "happiest city in the world" dream up ever-more elaborate and intrusive ways of collecting data on well-being - to the point where there is now talk of using CCTV cameras to monitor facial expressions in public spaces. New way sof detecting emotions are hitting the market all the time. One company. Beyond Verbal, aims to calculate moods conveyed in а phone conversation, potentially without the knowledge of at least one of the participants. And Facebook (has) demonistrated ... that it could influence our

Page |139 emotions through tweaking our news feeds – opening the door to ever – more targeted manipulation in advertise and influence.

As the science grows more sophisticated and technologies become more intimate with our thoughts and bodies, a clear trend is emerging. Where happiness indicator were one used as basis to perform society, challenging the obsession with money that G.DP. measurement entrenches, they are increasingly used as a basis to transform or discipline individuals.

Happiness becomes a personal project that each of us must now work on, like going to the gym. Since the 1970s, depression has come to be viewed as a cognitive or neurological defect in the and never a consequence individual of circumstances. All of this simply escalates the sense of responsibility each of us feels for our own feelings and with it, the sense of ailure when things go badly. A society that deliberately removed certain sources of misery, such as precarious and exploitative employment, may well be a happier one. But we won't get there by making this ingle, often fleeting emotion the over-arching goal.

- 61. In the author's opinion, the shift in thinking in the 1970s.
- A) introduced greater stress into people's lives as they were expected to be responsible for their own happiness.
- B) was a welcome change from the earlier view that depression could be cured by changing circumstances.
- C) put people in touch with their own feelings rater than depending on psychologists.
- D) reflected the emergence of neuroscience as the authority on human emotions.

Answer: A

Explanation:

The author says that since 1970s depression has not been seen as a consequence of circumstances, but cognitive or neurological defect in the individual, which escalated the sense of responsibility for our feelings.

62. The author's view would be undermined by which of the following research findings ?



Page |140

APTI PLUS

- A) There is a definitive move towards the adoption of wearable technology that taps into emotions.
- B) A proliferation of gyms that are collecting data on customer well being.
- C) Individuals worldwide are utilizing technologies to monitor and increase their well-being.
- Stakeholders globally are moving away from collecting data on the well-being of individuals.

Answer: D

The passage says that data is being collected about individuals regarding various parameters.

63. According to the author, dubai :

- A) develops sophisticated technologies to monitor its inhabitants states of mind.
- B) incentivizes companies that priorities worker welfare.
- C) collaborates with Facebook to selectively influence its inhabitants moods.
- D) is on its way to becoming one of the world's happiest cities.

Answer: A

The passage talks about Dubai CCTV cameras monitoring facial expressions, moods conveyed in a phone conversation.

- 64. According to the author wearable technologies and social media are contributing most to :
- A) happiness as a "personal project"
- B) disciplining individuals to be happy.
- C) depression as a thing of the past.
- D) making individuals aware of stress in their lives.

Answer: B

Explanation:

The passage talks about wearable technology advising how to reduce stress which means author is talking about disciplining individuals to be happy.

- 65. From the passage we can infer that the author would like economists to
- A) correlate measurements of happiness with economic indicators.

- B) measure the effectiveness of Facebook and Social media advertising
- C) incorporate psychological findings into their research cautiously.
- D) work closely with neuroscientists to understand human behaviour.

Answer: A

Explanation:

The first paragraph of the passage suggests that economists are trying to correlate measurement of happiness with economic indicators.

- 66. Because Sherry is so ____, we can never predict what he will do at any moment.
- A) old
- B) immature
- C) inconstant
- D) lazy

Answer: C

Explanation:

Inconstant means frequently changing. So the word that fits the context of the sentence is inconstant.

67. indentify the best way of writing a sentence.

Had he realized how close he were to failing, he would not have gone to the party.

- A) Had he realized how close he was to failing, he would not have gone to the party.
- B) If he had realized how close he was to failing, he would not have gone to the party.
- C) Had he had realized how close he was to failing, he would not have gone to the party.
- D) When he realized how close he was to failing, he did not go to the party.

Answer: A

68. Identify the correct sentences :

- i) She has a fair chance of winning the first prize.
- ii) Fair weather is forecasted for tomorrow.
- iii) There's a fair on at the part this very week.
- iv) don't forget to wind down your watch.
- A) (i) only
- B) (i) and (iii) only



- C) (i), (ii) and (iii) only
- D) None of these

Answer: D

Explanation:

1st and 2nd sentences are correct. In 3rd sentence 'on' and 'at' cannot be used together. In 4th sentence 'wind down' cannot be used for watch.

- 69. You are a member of the sports team of your college. One day due to misunderstanding, other members stop taking to you. You :
- A) ask someone to mediate
- B) wait till they come and start talking again.
- C) keep to yourself and let things take their time for improving
- D) go forward and start talking

Answer: D

Explanation:

The question is highly subjective in nature, answer options may vary, but the ideal answer would be to go forward and start talking to mend the differences which have arisen.

- 70. Arrange the following sentence in proper sequence :
- i) he began to sob.
- ii) he received the sad news.
- ii) he was consoled by his friends.
- A) (ii), (i) and (iii)
- B) (i), (iii) and (ii)
- C) (ii), (iii) and (i)
- D) (iii), (ii) and (i)

Answer: A

Explanation:

Logically after receiving the sad news, anyone will sob and will be consoled by friends. So the correct order of sentences is ii, i, iii.

Direction (Q. Nos. 71-75) : Read the passage and the questions and choose the correct choice :Amrit and don are writers and Athletes. Benny is a writer, Cadamus is a politician, writer and social works. Amrit is a writer and social works. Daya and Cadamus are actors and social workers. Benny and Elan are politicians and athletes.

71. Who is a writer, social worker and politician ?



- B) Benny
- C) Cadamus
- D) Daya

Answer: C

Explanation:

From the given information, we can write the following.

Amrit - writer , athlete, social worker

Don - writer, athlete

Benny - writer, politician, athlete

Cadamus – politician, writer, social worker, actor

Daya – actor

Elan – politician, athlete

So from the above information we can see that Cadamus is a writer, social worker and politician.

- 72. Who is a writer, social worker and athlete ?
- A) Amrit
- B) Benny
- C) Cadamus
- D) Daya

Answer: A

Explanation:

From the above information we can see that Amrit is a writer, social worker and athlete.

- 73. Who is a writer social worker and politician but not an athlete ?
- A) Amrit
- B) Benny
- C) Cadamus
- D) Elan

Answer: C

Explanation:

From the above information we can see that Cadamus is a writer, social worker, politician but not an athlete.

- 74. Who is a writer, athlete and politician but not a social worker ?
- A) Amrit
- B) Benny
- C) Cadamus



APTI PLUS cademy for Civil S

D) Dava

Answer: B

Explanation:

From the above information we can see that Benny is a writer, athlete, politician but not a social worker.

- 75. Who are politicians, athletes but neither social workers nor writers ?
- A) Amrit
- B) Benny
- C) Elan
- D) Dava
- Answer: C

Explanation:

From the above information we can see that Elan is a politician and athlete but neither social worker nor writer.

Direction (Q. Nos. 76-80) : Read the following information carefully and then answer the questions given below it.

At Bayside High School, each of the seven math teachers – F, G. H, I, J, K and L – are required to give one extra help class each day. These classes can take place either before school, during luch period or after school. In scheduling these classes the Chairperson of the math department must follow the following rules :

At least two teachers must hold their classes before school.

At least three teachers must hold their classes after school.

H is not available after school and J is available only after school.

I always give extra help during her lunch period.

G will give help before school only if F is also scheduled then.

If L gives extra help during lunch.

76. Which of the following must be true ?

- A) F gives help before school
- B) H gives help before school
- C) J gives help before school
- D) K gives help during luch

Answer: B

Explanation:

As per the given information H will be available in lunch or before school. If L helps during lunch, I and L will help in lunch. Since atleast two people will help before school and H will help only in lunch or before school, H will help before school. G will help before school only if F helps before school. So if we place G & F before school, there will be three members before school and only 2 members will be left for after school. So we have to place G & F after school.

Before School – H, K

Lunch – I, L

After School – J, G, F

- Which of the following could be a 77. complete list of the teachers who give help before school ?
- A) G
- B) G, H
- C) F, GI
- D) F. G.K.

Answer: D

Explanation:

Option A is eliminated because G cannot help alone before school.

Option B is eliminated because if G has to help before school F has to help before school.

Option C is eliminated because I helps during lunch.

So option D is the correct answer.

- 78. All of the following could be true except :
- The same number of teachers give help A) before school as after school.
- B) The same number of teachers give help before school as during luch.
- Twice as many teachers give help after C) school as before.
- D) Twice as many teachers give help after school as during lunch.

Answer: D

Explanation:

If see option A, there can be 3 members before school, 1 during lunch and 3 after school.

Option B, there can be 2 members before school, 2 during lunch and 3 after school.





Option C, there can be 2 members before school, 1 during lunch and 4 after school.

If we see option D, if there is 1 member during lunch, there have to be 2 members after school, which is wrong according to the question as question states that there have to be atleast 3 members after school. If there are 2 members during lunch, there have to be 4 members after school and only will be left for before school, which is again incorrect as the question states that there have to be atleast 2 members before school.

So option D is not possible.

- 79. If F is the only teacher not het scheduled and without violating any of the given conditions he could be scheduled in any of the three time slots, then which of the following must be true ?
- A) G gives help after school
- B) K gives help before school
- C) H gives help at lunch
- D) K gives help after school

Answer:

Explanation:

The following are the possibilities

If F helps before school, the following positions are fixed according to question. H helps either before school or at lunch.

Before school - F Lunch – I After school – J All the options satisfy the above condition.

If F helps at lunch, the following positions are fixed according to question. H helps either before school or at lunch.

Before school - H Lunch – I, F After school – J All the options satisfy the above condition also.

If F helps after school, the following positions are fixed according to question. H helps either before school or at lunch.

Before school - Lunch – I After school – J, F All the options satisfy the above condition also. So it is not possible to deduce the answer.

- 80. If G and H are both scheduled to give help before school, which of the following cannot be true ?
- A) F gives help before school



- B) K gives help at lunch
- C) Only I gives help at lunch
- D) K gives help after school.

Answer: B

Explanation:

If G and H are scheduled before school then F is also scheduled before school. I is scheduled in lunch. So three members (J, K, L) are left who must be scheduled after school as the question states that atleast 3 members help after school. So K cannot help in lunch.